Hur allt började

Under en matlagningsresa i maj 2010 i den vackra Marcheregionen i Italien väcktes idén om tillverkning av pasta hemma i Sverige. Pasta på svenska råvaror ...

 

Italien har berört och inspirerat mig på olika sätt. Inte minst genom att det är ett underbart land med ett härligt språk. Namnet på mitt första företag Limonata Konsultbyrå inspirerades från den italienska citronglassen, gelato al limone. Lite funderande kring limone … så hamnade jag till slut på Limonata. Nu har den italienska maten inspirerat mig ännu en gång, denna gång till att starta Svensk Pasta AB.

 

Men egentligen går det längre bak i tiden. Mina föräldrar drev konditorier i Arvika så produkter av mjöl har funnits med i stort sett hela mitt liv. Nu känns det som cirkeln är sluten även om det inte blev konditori för min del.

 

Nu tillbaka till idén om pastatillverkningen. Italiensk mat har alltid fascinerat mig, den är otroligt god och gjord på enkla råvaror av hög kvalitet. Under några terminer gick jag kurs i italiensk matlagning. Vi hade väldigt trevligt under våra matlagningskvällar så det resulterade i en resa till Italien. När vi kom hem från den resan föreslog jag vid ett tillfälle att vi skulle resa till Italien och laga mat på plats där nere. Genom kontakter med en tjej som bott i Sverige och numera driver hotell i Italien arrangerade jag i maj 2010 en matlagningsresa för matlagningsgänget ner till Recanati i Marcheregionen. Det har sedan dess blivit fler resor och vi har alltid lika trevligt tillsammans.

 

I Recanati hade vi en dag när vi bland annat skulle lära oss göra pasta. Hotellägarens 80-åriga farmor kom och visade oss sitt mathantverk. Det var så fascinerande att se henne hantera degen, där och då såddes det första fröet till vårt företag. I september 2010 var jag tillbaka i Recanati på studieresa och då besökte vi olika typer av företag, bland annat en pastafabrik och då var jag såld. Kände att detta är vad jag vill göra i framtiden.

Sedan tog det nästan två år av funderande och planerande innan vi startade pastatillverkningen den 1 april 2012 i Matmejeriet i Karlstad. Sedan september 2014 tillverkar vi pastan i en liten produktionslokal på Edsgatan strax utanför Karlstad.

 

/Agnetha Möller Carlsson